Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00

plantskolans växter som odlas inne

Odla inne

Att odla inne och ha växter inomhus har flera fördelar. Givetvis blir det ombonat men det inte lika många vet är att växter ökar luftfuktigheten inomhus. Våra varma och välisolerade hem kan få ganska torr luft under vinterhalvåret. Detta kan du motverka genom att ta in fler växter.

odla blommorodla blommorodla grönväxterodla inneodla inomhusväxterodla miniblommor

Växter inomhus renar luften

Man brukar säga att runt 80 - 90 procent av det vatten som man tillför växten, avdunstar och höjer luftfuktigheten. Så om ditt hem har torr luft, välj då växter som kräver mycket vatten. Dessutom har man också kunnat påvisa att växter renar luften. Med tanke på att vi tillbringar större delen av vår tid inomhus, några menar upp mot 90 procent av tiden. Så blir det ganska förståligt att grönväxter och blommor har en positiv inverkan på oss.

Glöm inte plantera om dina krukväxter

Efter att du haft dina växter ett tag så kommer du kanske att märka att växten ljusnar och exempelvis får gröna blad uppe vid toppen men får gula blad längre ner. Detta beror sannolikt på att växten har använt upp näringen som fanns i jorden. Detta är då tecken på att den svälter näringsmässigt. Undvik att bara slå på mer näring. Det löser problemet temporärt men det som händer är då att koncentrationen av de näringsämnen som växten inte tar upp ökar och detta kommer att skada växten.

Tips vid omplantering av krukväxt

  Ta ut växten ur krukan, när den börjar bli full med rötter är detta ett tecken på att det är dags att omplantera växten.
  Vid omplanteringen försöker du skaka bort så mycket gammal jord som det är möjligt och tillsätt sedan ny blomjord.
  Omplanteringen kan med fördel ske till större kruka, detta ger rötterna mer plats att växa. Rotsystemet styr plantan.
  Använd porös blomjord och stoppa gärna i små lecakulor.
  Ska du så sticklingar så använd såjord eller kaktusjord.
  Lecakulor ger dränering i botten på krukan och detta motverkar att jorden blir sank.
  Tänk på att en lerkruka avdunstar vätska även genom lerväggarna. Det gör däremot inte en plastkruka.