Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Vintern kommer allt närmare och alla som har uteväxter vet hur viktigt det är att förbereda dem för detta. Har du bara kunskap om hur man sköter de olika typerna av växter så kan du säkerligen få njuta av dem även nästa sommar.

Håll frosten borta från dina medelhavsväxter

Om du har medelhavsväxter som t.ex. fikon- & olivträd och pelargoner så är det viktigt att dessa hålls fria från frost under vintern. Växter av denna typ trivs inte så bra under våra vintrar och det är inte lätt att konstgjort duplicera det klimat de annars är vana vid. Därför kan de lätt se lita dåliga ut under vintern. Har man möjlighet så är det bästa att förvara dem i ett svalt rum som ligger runt 5-10 grader i temperatur. Är detta inget alternativ för just dig, behöver du på annat sätt bona om din växt så den klarar vintern.

Ombona dina växter så de klarar vintern utomhus

Det är inte alla växter som behöver förvaras inomhus över vintern dock, många klarar sig med lite omsorg utmärkt utomhus. Rosmarin och timjan är exempel på växter som du kan vinterförvara utomhus även när det blir minusgrader. Det är dock viktigt att de täcks över eftersom krukväxter är betydligt mer utsatta för tjäle än växter som är planterade i mark. Placerar du din växt i en låda eller korg kan du fylla denna med tidningspapper för att den ska hålla sig över vintern. Dina växter behöver inget vatten eller annat skydd från vintern utan står sig med övertäckning till februari/mars då det blir dags att ta fram dem igen.

VIssa växter som kan stå ute vintertid, som rosor och klematis, måste man täcka rötterna på eftersom detta är växtens känsligaste del. Lindar du in roten i ett liggunderlag, bubbelplast eller fiberduk håller sig växtens rötter bättre över vintern.

Låt inte skenet bedra, växten kan återhämta sig

Har du växter som lager, rosmarin, kordyline och afrikas blå lilja så är det viktigt att de får sin period av kyla, så att de blommar nästa år. De behöver stå i en temperatur på runt 10 grader och vattnas ganska sparsamt. Den här typen av växter kan lätt se lite vissna ut med gulna blad och annat, men låt inte utseendet bedra då deras kraftfulla rötter ofta gör att de återhämtar sig till våren. Så släng inte växter av denna typen för att de ser lite dåliga ut, utan vänta till våren innan du tar ditt beslut.

För vissa växter är jämn temperatur extra viktigt

Andra vanliga växter som salvia, vinbär, syren klarar sig utomhus under vintern, men bara om du ser till att noga vinterbona dem. För dessa typer av växter är fienden ofta för stora temperaturskillnader, vilket betyder att det bästa är att klä dem varmt så de håller sig på så jämn temperatur som möjligt.

Ett tips är att lyfta dina krukor med klossar eller annat så att luftcirkulationen ökar. Detta gör att det är mycket mindre sannolikt att krukan inte bottenfryser, vilket kan skada växten. Krukor bör hållas relativt torra, så undvik intensiv vattning innan du börjar vinterförvara dina växter.