Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Vad vore julmånaden utan en Amaryllis? Eller flera. I sällskap med Hyacinterna och Julstjärnorna är Amaryllisen i särklass den mest populära julblomman hemma och som gåva. För visst ges det julgrupper fortfarande, och oavsett om man arrangerar själv eller köper färdigt i blomsterhandeln så är julgruppen en uppskattad gåva.

Julblommans ikon - Amaryllis

I växthuset står Amaryllis i långa rader och väntar på att få komma till nya hem. 24 av de hundratals sorter som finns erbjuds på Växthuset i Tullstorp. Majoriteten av exemplaren kommer från Sydamerika eller närmare bestämt från Brasilien - men även Peru har kommit som Amaryllisproducenter och letar man sig sedan vidare i världen så hittar man leverantörer i Sydafrika och i Holland.

- Just Sydamerika och södra halvklotet passar bra då de har omvänt klimat mot oss och då blir det optimala förutsättningar här att odla fram fina exemplar lagom till julhelgen, säger Sven Törnerot. I rätt temperatur och rätt skött tar det cirka tre veckor innan den är helt fullvuxen och här hos oss har vi alltid rejäla lökar som ger minst två stänglar, ofta tre. Och nästan alltid fyra klockor på varje stängel.

Magic Green, Souvereign, Minerva, Matterhorn, Megastar och Red Rival är några av de populära sorterna och vill man ha något lite annorlunda så kan man med fördel välja till exempel en White Nymph, som har dubbla klockor. Amaryllisen är en trogen julblomma och står ofta lika länge som julstjärnan om man ger vatten och kärlek. Dock kan den bli stor och tung så ett par snygga Amaryllis-stag är en klok investering.

Aldrig för mycket jul

Amaryllis, julenar, hyacinter, murgröna, mossa och olika andra växter är klassiska ingredienser i julgruppen och för den som vill jobba och skapa själv finns även tillbehör, krukor, skålar, ljushållare, svampar, tomtar och andra dekorationer för rimliga pengar. Vill man istället köpa klart så finns det finfina färdiga grupper hand-made in Tullstorp från en hundralapp och uppåt.

- Man kan aldrig få för mycket jul hemma, menar Sven. Är det någon gång om året som det känns helt okej att dra på och frossa i stämning och mys så är det väl till julen. även ute kan det vara mysigt att jula till det lite. Några fina krukor med sockertoppsgranar tillsammans med grönmossa, lite kottar och kanske lite belysning blir välkomnande och trevligt. Enkla handgrepp som betyder mycket.

 

Man kan aldrig
få för mycket jul
hemma.
- Sven Törnerot

 

Första veckan i december

Vid första advent smäller det till. Och på julafton klockan 15 är det slut. Då har julhandeln på Växthuset i Tullstorp varat i tre intensiva veckor. Då är det dags att ladda för nyårshelgen och då är det återigen snittblommor och annat som gäller. Snabb ommöblering och sedan är man igång för det nya året igen.

Visste du att...?

Paul Ecke Sr blev internationellt känd som "Mr Julstjärna", eftersom han tog julstjärnan från en bräcklig utomhusväxt och genom avel gjorde den till en härdig inomhusväxt som varit synonym med julen i mer än 70 år. I dag drivs Paul Ecke Ranch i Californien av hans barnbarn Paul Ecke III.