Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00På en vagn i ett hörn står en halmgris och ser lite bortkommen ut. Det är vad som finns kvar av julen på Växthuset i Tullstorp. Skiftena går snabbt och det gäller att hänga med i svängarna.

De gröna växterna - "På väg tillbaka med kraft"

Många av vårfröerna, tillsammans med jord, gödning och odlingsramar har redan kommit på plats i butiken och det känns att det går mot vår.

Så om amarylls, hyacinter och julstjärnor var det stora numret för någon månad sedan så är det nu istället alla de underbara gröna växterna som hamnar i fokus en stund framöver.

Gröna växter är på väg tillbaka med kraft, konstaterar Sven Törnerot. Det har inte varit så mycket av den varan ett tag nu och man kan undra vad det är som påverkar. Vi har visserligen alltid sålt mycket gröna växter för att vi alltid har det hemma, men nu har trenden tagit fart igen på allvar.

Det ska vara allt från fredskallor till dracenor, kaktusar av alla slag, palmer, ormbunkar, fikusar, monsteror och annat läckert.

 

Att prata med oss är alltid en god idé. Vi har alltid koll på skötsel och hantering.

Stort och uttrycksfullt

Trenden talar också om att det är större växter som börjar komma igen. Rejäla pjäser till stora utrymmen med rejäl rymd - som blir en del av inredningen. Lite grand som man hade det på 70- och 80-talen.

De stora gröna växterna vill gärna ha ett kontrollerat inomhusklimat. Gärna bra luftfuktighet men inte för varmt. Ett klassiskt misstag man gör ofta är att placera ut gigantiska växter på sommaren i uterummet. Där blir det ofta på tok för varmt för att växten ska trivas och det märker man ganska snabbt.

Snittblommor och krukväxter i all ära men det är något visst med en rejäl grön växt som har ett starkt uttryck. Som är sig själv och tillåts ta plats. Det är ofta en kompis som man kan ha länge, länge om man sköter den rätt. Dessutom så har de gröna växterna, till exempel fredskalla, dracena, ampellilja, gullranka och murgröna en direkt inverkan på inomhusklimatet på så sätt att de faktiskt renar luften.

"Prata med oss"

- Att prata med oss är alltid en god idé, säger Sven. Vi har alltid koll på skötsel och hantering. Det är ju lite det som är vitsen med att komma hit till oss, att få tips och råd. Service och kunskap är vi duktiga på. En bra tumregel är att inte övervattna. Suckulenterna, alltså växter som magasinerar vatten, behöver vatten väldigt sällan i förhållande till andra gröna växter och dessa övriga ska ha enligt anvisningar.

Dock gör man ofta fel när man vattnar när man tar vattenkannan och häller på i ytterkrukan eller har en genomsläpplig kruka med fat under där det ställer sig på överskottsvatten. Vatten som står på det viset blockerar effektivt syretillförseln och då dör växten helt enkelt, konstaterar Sven.