Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Det råder febril aktivitet på Landskronas mesta växthus. Kylan är på reträtten, dagarna blir allt ljusare och temperaturen stiger sakta men säkert mot nivåer som får våra nordiska hjärtan att tina och slå lite hårdare, efter några ruggiga vintermånader. Hoppet återvänder!

Växter och plantor på Tullstorps utomhusdel

När vi besöker Växthuset Tullstorp är det Daniela och Sandra som tar emot. Daniela har flest år på gården och tillsammans med Sandra tar hon emot dig och mig på växthusets utomhusdel. Här under bar himmel förbereds nu in i minsta detalj en växtgård som ska bli överskådlig, tydlig, organiserad och busenkel för oss kunder att navigera i. Sandra och Daniela är ansvarig för avdelningen och blir våra värdinnor under besöket.

Våren kommer successivt

Redan nu kan vi konstatera att penséer och påskliljor är på plats. Det vårigaste av allt kan man tycka, men mycket mer är på ingång och efterhand som detta skrivs har borden och hyllorna fyllts på hos Sven & Co på Tullstorp. Frostrisken är fortfarande påtaglig så alla fina citronträd och andra känsliga individer står fortfarande i tryggt förvar inomhus.

Öppnar innan påsk

På Tullstorp öppnar plantskolan innan påsk och då har man förberett en helt ny ordning för att vi konsumenter lättare ska kunna hitta - både rent innehållsmässigt men också så att vi ska hitta mer information om respektive växt; namn, vilka egenskaper den har, hur den ska skötas, var den trivs att stå och om den till exempel vill ha någon speciell jord. Ambitionen är att så mycket som möjligt ska skyltas upp men man tar det i den takt som hinns med. Tanken är dock att det ska bli lättare för oss att få svar på frågorna utan att behöva köa för svaren.

Vår personal hjälper dig hitta det du önskar

- Vi finns ju här varje dag och kan hjälpa till men uppdelningen kommer att bli mer överskådlig menar Daniela. Perenner först och till höger om dessa kommer ätliga växter och fruktträd: blåbär (amerikanska), hallon, röda och svarta vinbär, krusbär, äpple- päron- och körsbärsträd är till exempel sådant som kommer att finnas här med mera men även till exempel sparris, squash, rabarber, havtorn och mycket annat gott. Perenner som gärna vill ha skugga, till exempel hortensia och rododendron kommer att stå för sig själva under tak för att må som bäst och lite längre ned i raderna hittar man sedan klängväxter som till exempel blåregn och humle, som sedan följs av barrväxter, häckväxter, klätterväxter, olika typer av gräs, rosor(även Austin-rosor) och lite större träd. Syren, jasmin, magnolia och annat fint är såklart på plats och det bjuds på massor av inspiration för besökaren.

Kryddor, frukt och grönt

Det är med andra ord upplagt för en alldeles fantastisk trädgårdssäsong hos Daniela, Sandra och resten av personalen på Växthuset Tullstorp. Allt är förberett och för oss som vill ha litte nyttofrukter och kryddor så erbjuds alltifrån citron- och apelsinträd till kryddor i form av lagerblad, olivträd, citronmeliss, basilika, rosmarin och allt annat som kan behövas. Och så såklart självklara nummer som tomat, gurka, jordgubbar, chilifrukter och mycket annat. Att åka till Tullstorp för att hitta godbitar - till sig själv eller kanske som present lär verkligen bli något extra i år.