Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00plantskolan i Lund Malmö och LandskronaSven Törnerot med olika sorters ljung. Plantskolan har nu ett stort sortiment av hösten alla härligheter kring växter.

 

Ljung och höst hör ihop som aldrig förr. På växthuset i Tullstorp har Sven Törnerot full koll på alla olika sorters ljung och han kan berätta att det numera till och md finns sorter som inte blommar utan istället bidrar med riktigt härliga former i planteringarna.

Det finns hur mycket roligt

En rikligt fräck ljung är Skyline en perenn ljung som precis som namnet antyder har en uttalad kontur. En annan sort som har karaktären i bladen istället för i blommor är den läckert ljusgröna, icke perenna ”Alberts Gold” som med sitt fina färgspel kan be både bas och lyft i en plantering.

 

moderna sorter av ljung

-Vi vill gärna visa att det här är moderna sorter som man kan göra mycket roligt med. En del kanske tycker det är gammeldags med ljung men då tänker de ofta på vanliga sorter av icke perenn ljung, Erica gracilis säger Sven. Om man vill ha snyggt fort och inte greja så mycket själv så har växthuset i Tullstorp många fina planteringar att välja på.

 

- Man kan faktiskt göra rätt färgglada saker med bara ljung och med alla nya sorter finns det något för alla smaker säger Sven. Givetvis går det också bra att blanda höstklassikern ljung med andra växter.

 

- Vi gör mycket kombinationer också men ibland kan jag tycka det är stilfullt med bara ljung säger Sven.

Krukor av Whiskeyfat

För lite skön dryckeshistoria mitt i planteringen kan man till exempel välja krukor som är gjorda av riktiga gamla whiskeyfat av amerikansk ek till sina ljungplanteringar eller vd man nu vill sätt i dem. Sven föreslår också gärna den så kallade Heidemixen. Den består av olika ljungsorter som är odlade tillsammans. Eftersom de har vuxit sig samman är det ett fint liv i planteringen och den blir också hållbar. Många av krukorna på plantskolan är av märket Garden Girls. Garden Girls är ett varumärke som håller mycket hög kvalitet. De har massor av sorter och samtliga är namngivna med etiketter på krukorna. Så om man hittar någon man gillar och vill köpa fler så är det lätt att köpa till säger Sven.

Förtrollande

Det är lätt att bli förtrollad av ljung – associationerna till vilda hedar i skotska högländerna eller lilablommande klipphällar på svenska västkusten ligger nära till hands. Lite extra romantik finns i den irländska klockljungen med sina gracila klockor till exempel Gardens Girls Athene som är vackert ljusröd och Sandy som är gulvit. Om man nu får lust på ljung finns det ingen anledning att vänta med ett besök på plantskolan. Den perenna ljungen Caluna Vulgaris har utvecklats mycket på senare år berättar Sven. Och den finns att tillgå från riktigt tidig höst. Lite senare på hösten kommer också varianter på den icke perenna ljungen Erica gracilis. På plantskolan finns mycket ljung av knoppblommande typ som alltså visar färg redan på knopparna. Det är bara att släppa lös sin fantasi och börja kombinera med ljung. Eller så låter man plantskolans proffs kombinera åt en och köper vackra färdiga kombinationer.