Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Här under finner du några bra tips från Larsviken när det gäller odling av sättpotatis. Om du vill ha mer hjälp så frågar du bara oss på plantskolan. I artikeln finns du svar på de vanligaste frågorna vi brukar få av kunderna.

 

Välj rätt utsäde

Välj rätt sort till ditt utsäde. Sättpotatisen ska vara certifierad för att du ska slippa risken för sjukdomar och andra smittor. Fundera även över vilken sort du efterfrågar då de olika sättpotatissorterna har olika smaker.

 

Förgroning

Genom att förgro potatisen så sparar du in lite tillväxttid i jorden senare. Du förgror potatisen genom att lägga den ljust och svalt. Potatisen kommer då att få fina mörka groddar. Beräkna att hanteringstiden är ca 4-5 veckor.

 

Jord

Potatis går att odla i de flesta jordar men vill du lyckas bra så ska du eftersträva en jord som är mager och väldränerad. Det är fördelaktigt att inte odla potatis i på samma ställe flera år i följd.

 

Vatten & näring

Det går åt mer vatten vid knölsättningen. Det behövs näring också men dock sparsamt. Vi brukar rekommendera välbrunnen naturlig gödsel. Om sättpotatisen får för mycket kväve riskerar du att få en fin blast men inte lika mycket potatis och ej heller samma goda kvalitet.

 

Sättning

När potatisen är grodd och jordens temperatur är ca 8 grader + så är det dags att sätta potatisen. Radavståndet bör vara ca 55-70 cm. Om avståndet ökar så minskar även risken för bladmögel. Plantavståndet i sin tur bör ligga runt 17-30 cm. Om du använder senare sorter så krävs dock mer utrymme. Planteringsdjupet bör ligga runt 8-10 cm.

 

När potatisen gror

Under tiden som potatisen växer så gäller det att vattna. Har du använt fiberduk så tänk på att ta bort den i tid. Om potatisen är förgrodd så kan du räkna med ca åtta veckor för färskpotatis. Väljer du en sommarpotatis så ta det ca 10 - 12 veckor.  För senare potatis så får du räkna med ännu längre tid. Angrips bladen av mögel så skär av blasten men låt potatisen vara kvar i jorden.