Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Det är inte alltid lätt att veta hur man ska vattna sina inomhuskrukväxter, man vill ju inte riskera att växten dör av för lite eller för mycket vatten. Här kommer några tips & råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig i ditt framtida vattnande.

Känseln är din bästa vän

Ett av de bästa råden man kan få vad gäller vattning av inomhuskrukväxter är att använda fingrarna för att avgöra om vattning behövs. När du känner på växtens jord med dina fingrar skall den kännas lagom fuktig, då har den rätt mängd vatten och behöver inte vattnas. Känns den blöt har den fått för mycket vatten och du skall avhålla dig från ytterligare vattning för tillfället. Känns jorden däremot torr behöver växten vattnas och kanske rentav mer frekvent omhändertagande än du tidigare givit den.

En annan viktig sak som man bör tänka på är att blomman aldrig ska stå vatten, så har vattnet ansamlats på krukans botten bör du genast tömma den på detta. Detta är för att växtens rötter inte skall kvävas, något som kan göra att blomman dör.

Växternas blad och rötter påverkar din vattning

En tumregel när det gäller hur ofta dina inomhuskrukväxter behöver vattnas är att det beror på bladens tjocklek. Om din växt har tunna blad, som t.ex. hibiskus, behöver de mer vatten än de som har lite grövre blad, som t.ex. svärmorstunga. Detta beror på att de som har grövre blad kan lagra extra vatten i dessa, vilket används när växten behöver det.

Har du haft din inomhusväxt ett längre tag kan det vara värt att plantera om denna till en större kruka med ny jord. Detta för att växtens rötter gradvis växt och blivit relativt stora efter en tid, och efter omplanteringen i den större krukan behöver du inte längre vattna den lika frekvent. Nyare växter har mindre, skörare rotsystem som mår bättre av att inte vattnas för intensivt, så rötterna inte riskerar att dränkas.

Andra omständigheter som påverkar din vattning

Ditt hems temperatur och luftfuktighet spelar en betydande roll för dina inomhuskrukväxters vattning. I rum som är mindre utsatt för sol och ganska kyligt ska din växt vattnas mer sparsamt då den inte avdunstar vattnet lika mycket som en växt i ett soligare, varmare rum.

Är din växt blommande är detta också en anledning att öka vattningen en aning. Detta gäller dock bara under själva blomningen; därefter kan du lugnt gå tillbaka till standardvattningen.

Riktlinjer för vattning av inomhuskrukväxter:

Här kommer några exempel på krukväxter som kräver olika nivåer av vattning. Detta kan användas som riktlinjer för dina övriga inomhusväxter. Man utgår från den vanligaste storleken på kruka, d.v.s. runt 12 cm. Är dina krukor större eller mindre får du lägga till eller dra av på vätskemängden nedan.
 Lätt vattning:
  • Runt 1,5 dl vatten varannan vecka.
  • Detta lämpar sig för växter som Kalanchoe, Svärmorstunga & Porslinsblomma
  Standard vattning:
  • Runt 1 dl veckovis.
  • Lämpar sig för växter som Orkidé, Murgröna, Fredskalla & Juvelblomma.
 Riklig vattning:
  • Sätt förslagsvis den inre krukan i vatten någon minut eller två, ett par gånger varje vecka.
  • Lämpar sig för väldigt vattenkrävande växter som Azalea, Hibiskus & Hortensia.