Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Julen knackar snart på dörren och innebär för många god mat, vila, familj, vänner och traditioner. Även om man inte firar en kristen jul utan tillhör en annan religion eller vill göra något alternativt, ska man absolut unna sig vackra julblommor i all de färger att pryda hemmet med.

 

julblommor som amaryllis och julstjärnor

Varje år planterar Emma cirka 3000 amaryllislökar för hand, berättar Sven Törnerot som driver Plantskolan i Tullstorp. Det går faktiskt fortare än man kan tro berättar Emma samtidigt som hon skrattar.

 

Amaryllis i långa rader

I störräta rader likt den kinesiska terrakottaarmén står krukorna med lökar i det stora växthuset. Hälften är av mellanstorlek, en fjärdedel små och en fjärdedel är mer exklusiva och sällsynta sorter som Sven lägger extra möda på för att hitta på sina resor i Europa bland odlarna. Året nyhet är Amaryllis Spartacus den är röd med vita strimmor i mitten. Av den har vi bara 18 stycken. En annan nyhet är Magic Green som är en limefärgad med brunröda strimmor och av dem har vi endast 36 stycken, berättar Sven. Plantskolan tycker det är kul att kunna erbjuda våra kunder något extra när de kommer hit. Här finns blommor som man inte hittar överallt. Det krävs lite extra tid för att hitta dem när de är ute på uppköpsresor.

 

julblommor amaryllis

Julstjärnan - en klassiker

en annan klassiker till jul är såklart julstjärnan. Hela 90 procent av alla som säljs är röda, resten vita och en liten del av andra färger.

Tidigt blommande Amaryllis kommer från Brasilien medan specialsorter som blommar till jul kommer från Holland. De blommar på våren då det är höst här. Så det kan vi tänka på en mörk skånsk vinterdag då regnet öser ner och stormen piskar mot fönstren.  När vi tittar på vår vackra Amaryllis  som kanske precis slagit ut en av sina knoppar, då vet vi att hon tror det är sommar.

 

julblommor julstjärnor

Amaryllis - Att tänka på

Amaryllis ska stå ljust och varmt och få lagom med vatten. Inte för mycket då växter den för fort och får för lång stjälk, ej heller för lite då kan knopparna torka ihop.

julblommor