Öppettider
 
Måndag - Fredag 9.00 - 18.00
Lördag & Söndag 9.00 - 15.00
Helgdagar 9.00 - 15.00Vill du hålla dina barrväxter i så bra skick som möjligt, så länge som möjligt är det i de flesta fall bäst att se till att de beskärs årligen. I denna artikel finner ni information om de olika typerna av barrväxter samt när och hur de bör beskäras.

Sköt om dina barrväxter - beskär dem regelbundet

Vill du hålla dina barrväxter täta och fina är det en bra idé att beskära dem med jämna mellanrum. För just barrväxter bör det efter beskäring alltid finnas en aning gröna barr under snittet då bara grenar inte har förmågan att växa nya skott. Detta gäller som regel för alla olika typer av barrväxter förutom idegran vilken du kan beskära mer ingående. Har du exempelvis häck av typen Thuja, idegran eller vanlig gran måste du se till att regelbunden sköta dem, och se till att de beskärs varje år.

Dags för beskäring?

Frågar man sig frågan om vilken tid på året det är bäst att beskära sina barväxter måste man först ha klart för sig vilken typ av det rör sig om, då de två stora grupperna skiljer sig åt en del. Generellt för båda grupperna gäller att du bör rensa bort grenar som skadats av frost. Lämnar du en 0,5dm lång tapp när du beskär din gran, tall eller ädelgran undviker du att kåda läcker ut och rinner längs växten. Ett bra råd om du vill fräscha upp din stora barrväxts utseende är även att rensa bort de nedre grenarna, vilket kan göra stor estetisk skillnad.

 • Idegransgruppen

  Fortsätter växa hela vägen från vårkanten till tidig höst, med en del variationer mellan de olika typerna.
  En - Gäller det enväxter bör dessa beskäras tidigt på våren runt mars eller april innan de börjar växa på riktigt. Toppa de grenar som sticker ut för mycket så ser du till att växten är i god balans.
  Cypress - Gäller det cypresser så beskärs de på bredden i september, men se till att inte skära bort hela årets tillväxt. Håll toppen på den höjd du själv önskar.
  Thuja - Har du en Thuja så gäller mer eller mindre exakt samma regler som för cypress. Det vill säga beskär dem i September men spara lite av årets tillväxt och håll dem på en toppnivå som passar just dig.
  Idegran - Har du en barrväxt av typen idegran bör denna beskäras innan den börjar växa tidigt på våren eller sent på vintern.

 • Tallgruppen

  Du finner att de nya skotten kommer fram på vårkanten och växten fortsätter sedan till mitten av sommaren då knopparna för nästa år tittar fram.
  Gran - Har du en gran i trädgården bör du beskära ett par centimeter på denna någon gång i November och se till att hålla de yngre växterna på en rimlig bredd. Du kan hålla toppen på en nivå du finner lagom själv. Är din gran något äldre kan du välja att inte beskära den något år då och då eftersom detta kan hålla dem mer levande.
  Ädelgran - Rör det sig om en ädelgran så ska du generellt inte beskära en sådan, men vill du kan du korta årets skott något under sensommaren.
  Bergtall - För bergtallar så räcker det att för hand rensa bort hälften av de mjuka årskotten någon gång under mitten av sommaren.